Som et fælles-arrangement, mellem OAS og DOF-SønderjyllandOAS’ nye foreningslokale på Sønderborg kaserne, havde vi fået Seniorforsker, Preben Clausen, Institut for Ecosciecence, Aarhus Universitet til at komme ned til os, for at fortælle lidt om det store og spændende projekt: NOVANA-tælling.

Mødet henvendte sig både til tidligere, nuværende og nye tællere – til nye, som måske kunne få lyst til fremover, at være med, som tæller eller måske ‘bare var lidt nysgerrige’ efter at høre om dette enorme projekt. ..

Vandfuglebestanden i Danmark, er blevet overvåget via forskellige ‘optællingsmetoder’ siden 1965 – og denne overvågning fortsætter stadig, men nu under det statslige navn NOVANA-program

Novana-programmet har for tiden næsten 150 frivillige, samt et par dusin professionelle, der tæller vandfugle til NOVANA-programmet i et par weekender (eller på dagene umiddelbart før eller efter) – og KUN 4-5 gange årligt !

spændende…, så der lyttes intenst og interesseret…

Undervejs i foredraget præsenteredes også, hvordan tællingerne organiseres, samt udføres i praksis – og hvorfor man meget gerne vil have flere tællere med til den næste tælling – i januar 2023.

Vandfuglebestanden tælles både fra landjorden langs vores søer og kyster, samt fra fly i luften. Områderne overflyves i nøje planlagte og tætte ruter, samtidigt med at et par NOVANA-tællere kan dokumentere, hvad de ser under dem..… ( de sorte ‘streger’ er eksempler på flyturene)

I ‘vores‘ område er der pt. 9 medlemmer, der tæller ved Mjels- og Bundsø, samt fra Nordals, ned igennem Alssund via Augustenborg Fjord, Arnkilsøre, Sønderborg Havn og bugt. Fra Pøls Rev forbi Kegnæs, Hørup m Trillen og Vemmingbund, Broager, Brunsnæs, Kragesand, Skelde Vig, Rinkenæs, Nybøl Nor og Okseøerne til Flensborg Fjord. Der tælles cirka i de ‘kobolt-blå‘ områder, som kan ses i eksemplet herunder:

Under foredraget, blev der vist et par eksempler på fuglearter fra den nu 57-årige NOVANA-tidsserie, og givet lidt forklaring på, hvorfor nogle arter går frem og andre er gået markant tilbage.

Derudover fik vi forklaret og vist, hvordan tællingerne – særligt de store landsdækkende om vinteren – indgår i opgørelser af bestandstørrelser og -udviklinger i hele dette kolossale område, som er omfattet af Vandfugleaftalen (AEWA).

Overvågning af de mange fuglearter i NOVANA har det primære formål, at overvåge de enkelte arters udbredelse og bestandsstørrelse for at tilvejebringe et fagligt grundlag for at vurdere de enkelte arters bevaringsstatus.

Det blev også vist, hvordan disse resultater kan, er eller vil blive brugt i relation til overvågning og opdatering af udpegningsgrundlagene for fuglebeskyttelsesområderne i Danmark. – ( bl.a. ved planlægningen eller bygningen af både Storebælts-.Øresund -og Farøsund broerne, samt Femernsund, vindmølleparker etc..etc..)

HER er et eksempel på en NOVANA-tælling ved Vadehavet d. 5-6. Nov. 2023… eller læs lidt om ‘midtvintertællingen‘ 2016 HER

HER, ses en folder om NOVANA

Alle optællinger indgår i internationale optællinger og resultaterne fra disse samles i Wetlands Internationals vandfugledatabaser om International Waterbird Census (IWC) i Wageningen i Holland.

De danske optællingsresultater indgår i rapporter om vandfugletællinger i Vestpalearktis, som udgives af Wetlands International, og som især understøtter videnopbygningen om bestandsstatus for arter omfattet af EU Fuglebeskyttelsesdirektivet, Ramsar-konventionen og Vandfugleaftalen (African-Eurasian Waterbird Agreement, AEWA) under Bonn-konventionen.  

På baggrund af optællingsresultaterne i databaserne bliver størrelsen af de enkelte internationale vandfuglebestande anslået, og udviklingstendenser beregnet.

Global flyveje for eks. vandfuglene… se HER